31 Temmuz 2009 Cuma

Elano'yu Getirmek


Ülkeye adım atan isimli isimsiz her futbolcuya havaalaninda yapilan gereksiz linç girişiminin Elano ayağini izlerken, yanindaki uzun saçli güler yüzlü genç yöneticinin kenara çekilip sahneyi ona bırakması dikkatimi çekti. Transferin netlestiği bildirildikten sonra çok şey söylendi hakkında. Santos, Shakhtar, Man City... Çok iyi serbest vuruş kullanması, %100'lük bir penaltı oranıyla oynaması (ki nasıl bir futbolcu değerlendirme kriteridir anlayabilmiş değilim) ve orta sahanın ortasında ve sağında oynayabilmesi... Bunlar hakkında çok konuşuldu. Benim bahsetmek istediğim konu ise Galatasaray taraftarının şu anda Elano'ya bağırmayı bir an bırakıp muhtemelen yöneticisine tezahürat yapan ilk taraftar olmasını sağlayan adamdır. Nedir Elano transferinin sırrı? Sakat mıdır? Sorunlu mudur? ya da over-rated? Bence hiçbirisi... Elano transferi bir konjonktur transferidir. Piyasayı iyi takip etme, sadece youtube'dan oyuncuların kaleye nasıl asıldıklarını değil, o oyuncuların yönetimlerinin de transfere nasıl asıldığının takip edilmesiyle atılmış bir transfer golüdür. Kimdir bu sene sağa sola para saçan, verdiğinin hesabını tutmayan, kadrosunu şişirdikçe şişiren takımlar... Real Madrid, Man City... Bu ikisinden hangisinin yönetimi, ya da sahipleri, gidenle değil gelenle, cebine girenle değil çıkanla ilgileniyor? Arap sermayesine sırtını dayamış olan Man City... 7 milyon euro yazıyor Elano'nun bonservisinde, 3 senede ödenecek. 4 yıllık sözleşme imzalandı. Senelik 3 milyon euro alacak Elano. Yılda 2.3 milyon euro bonservisine, 3 milyon euro kendisine, yani senelik 5.3 milyon euro maliyeti. Lincoln'un feshedilen kontratı yıllık 3.5 milyon euro'ydu 2011 yılına kadar. Arada ne kalıyor? Yıllık 1.8 milyon euro. İşte bu kadar Elano'nun Galatasaray'a maliyeti. Demek ki sağda solda konuşulan gibi günü kurtarmak için yarınını satmıyormuş Galatasaray, sadece matematik ve ekonomi bilen insanlarla calışıyormuş. Madalyonun diğer yüzüne gelirsek, Man City'nin yıllık 2.3 milyon euroya çok mu ihtiyacı var, en fazla Tevez'in yıllık maaşının yarısını karşılar. O zaman nedir bu transferdeki esas başarı, Elano'nun ne kadar iyi bir futbolcu olduğunu keşfetmek mi? Kim bilmiyor ki onu zaten... Başarı kulüp sahiplerinin içinde bulundukları psikolojiyi iyi okuyup ona göre bir teklifle gitmektir bence. Lyon'dan Keita'yı alırken de Jean Michel Aulas'ın savurganlığına ve bir adamı yollarken kaça geldiğine değil geldiğinde ne yaptığına bakarak satmasına oynayarak bitirdi işi Haldun Üstünel. Yoksa 18'e aldiği adamı 2 sene sonra 7'ye hangi başarılı yönetim satar ki? Elano'yu alırken de, parasının hesabını tutmayan City'nin, şişen kadrosunda düşünülmeyen adamını ince görüp, mantıklı bir bonservisle getirmektir bu transferin başarısı...

Anil Can Yildirim

1 yorum:

alijoe dedi ki...

Elano yu getirmek ne kadar büyük bir iş olsada gerekliydi ? ileride zaten arda mı yedek kalıcak , kewell mı yedek kalıcak tartışması vardı , bu tartışma arda 10 numara oynar sorun çözülür die sona ermek üzereyken bir anda elano transferi ileri ucu karıştırdı .
elano yerine bir sağbek , yada stopper yada bir yerli forvet alınması ( baros sakatlandığında yedek yok ) daha mantıklı bir hareket olurmuydu acaba ?
galatasarayın nasıl bir kadro ile çıkıcağını açıkçası merak ediorm .